Församlingsbrev Nr 1 2023-02-15

KRISTI LEKAMENS KATOLSKA FÖRSAMLING

S:t Hansgatan 60, Visby

Hemsida:  http://katolskagotland.se

FB:  Kristi Lekamens Katolska församling i Visby.  YouTube kanal: Katolska Visby

Kära bröder och systrar,

Pax et Bonum!   Frid och allt gott! Fastan – vår 40 dagar långa pilgrimsfärd med Jesus genom öknen till korset och vidare till hans uppståndelse – börjar inom kort. Man undrar: Vilket är det bästa sättet att fira fastan tillsammans i år? Hur kan vår gemensamma längtan och väntan på Gud visas i vårt engagemang och våra handlingar?

Kanske skulle vi kunna börja med att ägna oss åt påven Franciskus böneintention i februari att vi ser till att våra katolska församlingar ”verkligen är gemenskaper: platser (där människor) lyssnar och välkomnar, vars dörrar alltid är öppna för alla, ingen utesluten.” Gästfrihet, värme, välkomnande! Det krävs både stora och små steg för att bygga gemenskap och ömsesidigt förtroende i Kristi närvaro. Hälsa på någon du inte känner. Ta hand om kyrkkaffet! Ställ upp som volontär i församlingen eller Röda Korset eller det ekumeniska bokcaféet Porten. Delta i gudstjänsten genom att vara lektor. Hjälp till med städning efter mässan…. Och låt oss be för varandra och i synnerhet för våra nya församlingsrådsmedlemmar (stort tack Lori, Johan, Torsten, Mirna och Maciej!) och för alls som arbetar så hårt för vår församling. 

Bön, bot och allmosor prioriteras förstås under fastan. Här i vår församling stöttar vi varandra och når ut till andra på många sätt. Vi har redan börjat med firandet av det Heliga Jesu hjärtas första fredagar under ledning av Kajsa och Maciej Onoszko. . . Bibelstudiet på Zoom startar den 15 februari och fortsätter på onsdagar kl. 19-20 under fastan… Askonsdagsgudstjänsten firas den 22 februari kl. 18.00 med högmässa och utdelning av aska . . . Korsvandringen under fastan äger rum i kyrkan varje fredag ​​kl. 17.15. . . . På palmsöndagen deltar vi i en procession från ruinerna till vår kyrka. . . . Långfredagen den 7 april deltar vi i en ekumenisk korsvandring här i Visby… Kolla kalendern för detaljer. Och genom Caritas Sverige kan man ge en gåva under fastan för att stödja våra bröder och systrar i Ukraina samt dem som drabbats av jordbävningen i Turkiet och Syrien!

Andra upplysningar:

  1. Enkel mässan kl. 9.30 på söndagar, som började under pandemin, utgår från och med den 26 februari.
  2. Inspelning och livesändning av mässan på YouTube kanal ”Katolska Visby” flyttas till lördagens vigiliemässa (kl. 18) från och med den 25 februari.  

Godbless,  

f. Charles 

PS:  Nytt!!  Vår biskop, kardinal Anders Arborelius OCD kommer till Gotland och ska delta i den ekumeniska gudstjänsten i Visby domkyrkan annandag påsk, den 10 april, kl. 11.  Vi återkommer med detaljer. Välkommen Biskop Anders!