Församlingsbrev Nr 4 2021-06-01

Kom med enhet, kom med frid,

gör vår tid till hoppets tid,

andas i vår längtans bön.

Pingstsekvensen

Kära systrar och bröder,

Frid och allt Gott!  Glad pingst!   

Även om pingstdagen är förbi, befinner vi oss fortfarande i pingst tiden:  en ny era som började med den Helige Andes ankomst för mer än 2000 år sedan och fortsätter att manifestera sig även idag – i våra hjärtan, i våra liv, i vår kyrka, och i vår värld. Helig Ande, Jesu Ande, fortsätter att ”andas i vår längtans bön” över hela världen fram till tidens slut. Vi måste hålla fast vid denna tanke. Pingst tiden kommer aldrig att ta slut!

Under pandemin har vi varit tvungna att ändra vårt dagliga liv: våra vanor i arbete, studier, lek, motion, vila och till och med tillbedjan. Allting har ändrats.  Och vi är medvetna om att vi aldrig kommer att återvända till tiden innan pandemin bröt ut.

Som kristna är vi inte rädda för framtiden.  Vi vet att den Helige Ande fortsätter att leda oss.  Vårt ansvar är att lyssna till Anden, att lita på Anden och att följa Anden.  Vi lever i pingstens tid, den Helige Andes tid.

Som ni redan vet har regeringen nyligen lagt fram en plan för avveckling av restriktioner angående covid-19.  Församlingens Corona-grupp har utifrån denna plan beslutat följande förändring:

 • Från och med den 1 juni, kommer vi att öka möjligt antal deltagare vid gudstjänsterna från 8 till 24.  
 • Förbokning till söndagens högmässa kl. 11 fortsätter.  
 • Det går att vara med i kyrkan vid alla våra gudstjänster, även om de sänds via YouTube eller Zoom, med fortsatt hänsyn till social distansering, handhygien osv.  Och vi bjuder på gratis munskydd.

Stegvis går vi mot en normalisering av det dagliga livet – med Guds hjälp!

Vi fortsätter med fyra mässor varje helg, med vissa ändringar:  

 • lördag, vigiliemässa kl. 18.00.  På  Zoom och i kyrkan. 
 • söndag, mässa kl. 09.30.  Endast i kyrkan.  Ingen inspelning
 • högmässa, kl. 11.00.  Förbokning av platser.  Direktsänds på YouTube.
 • familjemässa, kl. 18.00. På Zoom och i kyrkan.  
 • Gudstjänster under veckan enligt schemat:
  • onsdag, kl. 12.15 på engelska, på YouTube. 
  • torsdag, kl. 18.00 (med sakramental tillbedjan, kl. 17.15) på YouTube.
  • fredag, kl. 18.00 på YouTube.

I samband med dessa ändringar börjar vi åter med kollekt under mässan och uppmuntrar alla att stödja församlingens verksamhet genom gåvor.  Man kan enkelt skicka pengar med SWISH:  123 228 97 26

När det gäller församlingens ekonomi har jag tidigare skrivit:

Vår församling har också drabbats hårt ekonomiskt.   Och vår situation som den minsta katolska församling i landet—vi är inte fler än 170 medlemmar—har varit särskild svårt.   Under det senaste året har vi försökt att hitta någon lösning och har utreddat alla möjligheter.  Förr i tiden, till exempel,  kunde man hyra ut rum i församlingshemmet, till exempel.  Men denna möjlighet försvann i pandemin.

Nu, i vår, ansåg jag att vår situation har bara försämrats. Tillsammans med Christine Morris, vår administratör och medlemmar från vår ekonomiråd,  kontaktade jag våra jesuit bröder och bad dem om hjälp.  Som du kanske redan vet,  under många års tid har vi haft mycket bra kontakt med jesuiterna, speciellt med hänsyn till deras närvarande i Almandalsvecka. Jesuiterna svarade på ett oerhört generöst och samtidigt mycket praktiskt sätt. Det händer att de själva vill gärna testa att bygga upp en viss reträttsverksamhet och förlägga andra aktiviteter. Gotland verkar vara ideal.

Efter kontakt och dialog, har vi kommit överens att jesuiterna ska hyra församlingshemmet under en 18 månaders testperiod frän den 15 juni 2021 till den 21 december 2022. 

Vi är så tacksamma för denna hjälp och välkomnar jesuiternas initiativ. Vi är övertygade om att deras aktiviteter också kommer att innebära ett mervärde för vår församling. Under denna tid håller vi på att etablera såväl en struktur och process som försäkra regelbundet kontakt och dialog för att stötta vårt samarbete.

Jag tackar er för allt stöd och förståelse.  Med den helige Andes hjälp kommer vi att klara oss!

Godbless, 

p. Charles Talley OFM, Kyrkoherde