Årsmötesprotokoll 2024-04.28 kl.12.20

Kristi lekamens församling, Visby

2024-04.28 kl.12.20

Församlingshemmet, Kristi lekamens församling

Årsmötesprotokoll

Ordförande: Torsten Hökby

Sekreterare: Mirna kallas.

Justerare: Torsten Hökby, Lori Björkegren.

  1. Mötet öppnades med bön av kyrkoherde p. Charles Talley OFM.
  2. Val av ordförande och sekreterare.
  3. Fader Charles redovisar verksamhetsberättelse (pastoral verksamhet). Fader Charles berättar om den växande verksamhet församlingen har just nu. Fler eukaristiska ceremonier, fler undervisningsgrupper (ny som katolik för vuxna), samt två undervisningsgrupper för barn och ungdomar. Det har märkts mer engagemang från ungdomarna att hjälpa till med söndags läsningar.

Det behövs volontärer inom kyrkkaffet.

  • Torsten Hökby redovisar den ekonomiska verksamhetsberättelsen och de olika kostnader och intäkter. Lori berättade om en ny timanställd ”Linda” som ansvarar för uppställning, städ och tvätt. Samt har vi minskat kostnader genom att beställa enklare trädgårds arbete.
  • Torsten berättar om att bokslutet är klart och undertecknat. Vid mötet hade vi inte en underskriven revisionsberättelse.
  • Mötet beslutade att ge församlingsrådet ansvarsfrihet på villkor att revisionsberättelsen inte innehåller kritik mot rådet eller årets förvaltning.
  • Information om att Astrid Andersson ersätter Johan Ekman som flyttade. Torsten Hökby flyttar till Uppsala. Sam Björk ställer upp som adjungerade.  
  • Narcis Bassols Gardella berättar om det intressanta projektet som hans elever genomförde på Uppsala universitet.  Det var en tvåmånaders projekt, eleverna producerade en audio guide för Kristi lekamens kyrkan (kyrkan/ tron). QR koden för audio guiden finns på engelska. Det finns möjlighet att producera audio guiden till olika språk (arabiska, franska, spanska). Narcis berättar om att eleverna upplevde projektet som väldigt intressant på den personliga såsom den proffsiga planen.
  • Inga övriga frågor.  
  • Mötet avslutades

Sekreterare: Mirna Kallas

Kyrkoherde: F. Charles Talley

Verksamhetsberättelse 2023

Kristi Lekamens katolska församling, Visby

2024-04-28

Vision och organisation

Kristi Lekamen är fortfarande Sveriges minsta (och samtidigt bästa!) katolska församling. Från och med den 31 december 2023, fanns 178  personer i medlemsregistret, en ökning med 6,7 procent på ett år.  Vårt uppdrag är att förkunna evangeliet med våra liv enligt vår älskade katolska tradition. Kyrkan är öppen alla dagar (10-17) tack vare våra underbara volontärer. Mässan firas fem gånger i veckan (onsdag-söndag), med 80-90 deltagare sammanlagt varje helg. Lördagens vigiliemässa inspelas och skickas live via YouTube på ”Katolska Visby” (med upp till 60 besökare varje helg). Sakramental tillbedjan, vesper, rosenkrans, och korsvandring hjälper till att fördjupa och berika vår tro.

Eukaristin är hjärtat i församlingens liv.

Jul- och påskfirande samt patronatsfest (Kristi kropps och blods högtid) har blivit speciellt rörande. Vår musiker Niclas Gustafsson har, tillsammans med kantor och ministranter, lyckats skapa en stämning av djup vördnad och respekt.

Peter Wingquist och Ulrika Classon fortsätter sitt viktiga arbete som sakristaner.

God kommunikation är av största vikt. Peter Wingquist har sett till att vår webbsida, Facebooksida, och anslagstavla uppdateras kontinuerligt, samt att församlingens gudstjänster utannonseras i de gotländska dagstidningarna varje vecka.

Birgitta Jansson och Gunnar Ramstedt har hjälpt enormt mycket med översättningsarbete. Församlingskvällar – ledda av Maciej och Katarzyna Onoszko en gång i månaden med mässa, knytkalas, och video med diskussion, där biskop Robert Barrons serie Catholicism har använts – har blivit speciellt givande.

Ett samarbete med Uppsala Universitet Gotland Campus hållbarhetsprogram (förmedlat genom vår församlingsmedlem Narcis Bassols Gardella) har blivit givande och inspirerande.

Församlingsråd.

I november 2022 valdes ett gemensamt pastoral- och ekonomiråd för perioden 2023-2026. Det är vårt första församlingsråd sen 2017. Ordinarie medlemmarna Lori Björkegren, Torsten Hökby, Maciej Onoszko, Mirna Kallas och Johan Ekman (under året ersatt av Astrid Andersson) har jobbat målmedvetet med att maximera våra resurser och stabilisera vår ekonomi. Under 2023 flyttade Johan Ekman och vald förste ersättare Maria Wirén från ön. Vi tackar dem för deras viktiga insatser. Vi har jobbat hårt för att se till att vår ekonomi går ihop, även med den höga inflationen under det senaste året. Vi har fått såväl andligt som ekonomiskt stöd från stiftet och samarbetet med jesuiterna i Sverige har varit avgörande. Kallelsereträtter och privata besök av enskilda jesuiter har förstärkt vårt band till stiftet och den universella kyrkan. Uthyrningen av församlingshemmet till jesuiterna och andra kyrkliga grupper har givit oss avgörande ekonomisk stabilitet. 

Utåtriktad verksamhet och Ekumenik

Karitativ verksamhet är väsentlig för vår identitet och mission som kristna och katoliker. Tillsammans med Röda Korset och Stadsmissionen stöder vi EU-migranter. Insamlingar till Caritas Sverige har gett stora bidrag. Hem-, sjukhus-, och häktesbesök pågår kontinuerligt liksom det ekumeniska samarbetet med Gotlands kristna råd (GKR) och Hela Människan.

Vår biskop, Kardinal Anders Arborelius OCD, kom till vår församling i september, i samband med Gotland Forum.

Under året har församlingsmedlemmar deltagit i bönevecka för kristen enhet, världens bönedag, långfredagens korsvandring, Focolare, den ekumeniska franciskanska pilgrimsvandringen, och bön för Sverige på nationaldagen samt världens bönedag för fred. Svenska kyrkan på Gotland har varit oerhört generös mot oss genom att ge tillgång till kyrkor och andra resurser vid mässor och möten. I somras firade vi katolsk mässa i de medeltida kyrkorna i Boge, Sanda, Roma och Stenkumla samt kyrkan i Slite. Vi tackar våra bröder och systrar i Svenska kyrkan för deras varma välkomnande och gästfrihet.

Katekes och vuxenutbildning

Bidrag från stiftet och olika fonder har hjälpt oss att expandera vårt katekesprogram. Speciellt tack till våra kateketer: Mirna Kallas, Maria Håkansson, Anna Arvidsson, Katarzyna Malachowska, och Wisam Maradshi. Barn- och ungdomsundervisning har hög prioritet i vår mission. Tillsammans med andra frivilliga har Mirna Kallas och Anna Arvidsson ordnat undervisning och utflykter under året. Besöket av Diakon Björn Håkansson (Barnskyddsombud) i fjol var givande.  Nyligen har en ungdomsgrupp formats – för första gång på många år!

Vuxenundervisning pågår genom  bibelstudier i fastan som har gått från streaming till fysiska möten.

Sedan oktober har vi erbjudit informella samtal i grupp på lördagar; Att bli katolik – som en inledning till vår katolska tro och tradition.

Församlingen har också gästats av flera präster under året, speciellt f. David Gaa OFM från Kalifornien, USA. Dessutom samlades ett tiotal franciskaner från hela Sverige på ett möte i vår församling i oktober.

Vi kan alltid göra mer! Församlingens verksamhet behöver ständigt förnyas. Det krävs engagemang och stöd från alla! Det pastoral- och ekonomiråd vi nu har kommer att bidra till ledarskap, energi och inspiration, vilket är avgörande för förnyelsen av vårt gemensamma kristna liv!  Men, till syvende och sist är det med Guds hjälp och den Helige Andes kraft som vi fortsätter på vår pilgrimsfärd tillsammans. Framåt!

Allt gott och

Godbless!

p. Charles Talley OFM

kyrkoherde