Församlingsbrev Nr 1 2022-03-20

2022-03-20

KRISTI LEKAMENS KATOLSKA FÖRSAMLING

S:t Hansgatan 60, Visby

Hemsida:  https://katolskagotland.se

FB:  Kristi Lekamens Katolska församling i Visby

YouTube kanal: katolska visby

Käre bröder och systrar,

Pax et Bonum!  Frid och allt Gott! 

Vi befinner oss nu mitt i fastetiden—och, tyvärr— samtidigt mitt i det fruktansvärda kriget i Ukraina.  Precis när vi börjar ta oss ur coronatunneln upplever vi kaos på nytt genom ett krig vilket liksom viruset påverkar hela världen på ett fruktansvärt sätt.  Vad är det som händer?  Var finns Gud i en sådan tid av osäkerhet, instabilitet, rädsla och ofattbart våld? Ingen av oss har inga enkla svar på sådana frågor!

Nattens mörker är ingen mörker, Gud för Dig.

Nej, natten sprider ljus liksom dagen.

Detta enkla Taizé sången påminner oss att oavsett vad som händer i världen är vi inte ensamma.  Vi som kristna litar på att Herren finns med oss, mitt ibland oss i alla våra plågor såväl som i alla förhoppningar och förväntningar. Under fastetiden i år upplever starkare än någonsin att vi som människor är klena och är helt beroende av Gud nåd och av varandras hjälp.

I vår församling, hjälper vi Ukrainakrigets offer genom vår bön såväl som direkt, praktiskt stöd.  Vi bidrar till Caritas Sverige och andra hjälporganisationer.  Och vi är beredda att ge till våra bröder och systrar som kommer to Gotland som krigsflytningar varmt välkommen. 

Även i skuggan av kriget, går livet vidare.  Här i vår församling avslutar Christine Morris, vår administratör, sin verksamhet den 1 april och flyttar till fastlandet.  Vi tackar Gud för Christines närvaro och för hennes viktiga arbete under de senaste fem åren, speciellt med hänsyn till kyrkans renovering (2017-19). 

Under tiden har Biskop Anders Arborelius utnämnd ett tillfälligt övergångsråd för att hjälpa oss ”nystarta” och förnya församlingsliv:  Anders Kvist, Ulf Samuelsson, Johan Ekman, Torsten Hökby, och Lori Björkegren. Rådet skall hjälpa sköta ekonomi såväl som församlingsliv tills vi ordnar ett formellt församlingsmöte och val i slutet av november i år. Vi tackar alla rådets medlemmar för deras enorma generositet och engagemang.  Bifogad finns en kort introduktion som de själva har skrivit.

Till slut, bifogar jag också schemat till såväl stilla veckan som påskafton-påskdagen.  Låt oss fortsätta att stötta varandra med våra böner i dessa utmanande tider.

Godbless,

f. Charles Talley ofm- Kyrkoherde

Kära systrar och bröder! 2022-03-20

Efter tuffa år med pandemi vill vi alla att församlingsverksamheten ska komma igång igen. En förutsättning för detta är att församlingen har en sund ekonomi.

Vi är liten församling, mycket liten, och intäkterna är små. Vi är också en rik församling för vi har tre nyrenoverade helt fantastiska byggnader, en kyrka, ett mindre hus och ett församlingshem. Allt i världsarvsstaden Visby. Dessa byggnader kostar i drift.

Efter en period med ombyggnad och renovering följt av pandemin har församlingen inget valt församlingsråd. Kyrkoherden har nu tagit initiativ till att bygga upp en normal verksamhet. En förutsättning för detta är att vi lokalt på Gotland kan ta ansvar för ekonomin.

Vi, Lori Björkegren, Johan Ekman och Torsten Hökby har utsetts att ingå i det övergångsråd som ska förbereda så att församlingen ska kunna sköta sig själv även i ekonomiska frågor. Under många år har Christine Morris gjort en heroisk insats i vår ekonomi och administration. I vår uppgift ligger att ta över dessa uppgifter.

Vi vet att många vill se mycket hända. Vi vill be er alla om tålamod. För att komma vidare ska vi inte bara ta över det löpande arbetet. Vi ska också ta fram förslag på hur församlingen kan gå runt ekonomiskt. En nyckelfråga är våra lokaler. Idag klarar sig föreningen genom att vi hyr ut församlingshemmet på heltid. Vårt mål är att hitta en lösning där alla våra fantastiska lokaler kan används för katolsk verksamhet i församlingens regi men också i andras regi till förmån för Gotland, kyrkan och församlingen. Under en period kan det hända att vi hyr andra lokaler för viss församlingsverksamhet, det ska givetvis inte behövas på sikt men kan vara ekonomiskt det bästa på kort sikt.

Vi återkommer med information när vi blivit varma i kläderna.

Lori, Johan och Torsten

Medlemmar, Kristi Lekamens församlings övergångsråd

Kristi Lekamens församlings övergångsråd:  Lori Björkegren, Johan Ekman, Torsten Hökby, Anders Kvist, Ulf Samuelsson

Påskens Gudstjänster

Kyrkan öppen alla dagar för enskild bön 10 – 18                                                       
Stanna hemma om du har minsta förkylning                                                           
Bikt är möjligt 30 minuter före mässan på helger eller efter överenskommelse.

 • Lördag 9 april Vesper kl 17:15, Vigiliemässa kl 18:00
 • Sönd 10 april ”PALMSÖNDAGEN” Enkelmässa kl 9:30. Palmprocession med Högmässa kl 11:00 samtidigt live på Katolska Visby YouTube.
 • Torsd 14 april ”SKÄRTORSDAGEN” Mässa kl 18:00 med fottvagning
 • Fred 15 april ”LÅNGFREDAGEN” Ekumenisk korsväg kl 13:00 Stora-torget.      Långfredagsgudstjänst kl 15:00
 • Lörd 16 april ”PÅSKAFTON” Påskvakan Vigiliemässa kl 21:00
 • Sönd 17 april ”PÅSKDAGEN” Enkelmässa kl. 9.30, Högmässa kl 11:00 samtidigt live på Katolska Visby YouTube.
 • Månd 18 april ”ANNANDAG PÅSK” Ekumenisk Gudstjänst i Visborgskyrka kl 10:00
 • Torsd 21 april Mässan inställd
 • Fred 22 april ”I PÅSKOKTAVEN” Mässa kl 18:00
 • Lörd 23 april Vesper 17:15, Vigiliemässa kl 18:00
 • Sönd 24 april ”ANDRA PÅSKSÖNDAGEN/ DEN GUDOMLIGA BARMHÄRTIGHETEN” Enkelmässa kl 9:30 Högmässa kl 11:00 samtidigt live på Katolska Visby YouTube.
 • Torsdag 28 april Tillbedjan kl 17:15 Mässa kl 18:00
 • Fredag 29 april Mässa kl 18:00
 • Lördag 30 april Vesper kl 17:15, Vigiliemässa kl 18:00
 • Söndag 1 maj ”Tredje Påsksöndagen” Enkelmässa kl 9:30 Högmässa kl 11:00 samtidigt live på Katolska Visby YouTube.